Dolaskom zime, odnosno zimskog računanja vremena, puno toga se mijenja, posebno u prometu. Osim što je potrebno imati upaljena kratka svjetla i tijekom dana, propisuje se i obavezna zimska oprema. Svaka država ima svoja pravila vezana uz to. U Hrvatskoj, ako već nemate zimske gume na autu, morate u prtljažniku imati lance za snijeg spremne za postavljanje. 

Snježni uvjeti na cesti mogu biti iznimno opasni, pogotovo za vozače koji još nemaju puno iskustva. Ako na cestama ima već dosta snijega, bez obzira imate li zimske gume, preporučljivo je na njih postaviti i lance za snijeg za dodatnu sigurnost.

Dimenzije guma

Kada se kupuju lanci za snijeg za auto u trgovini s autoopremom, morate znati koju dimenziju kupiti. A taj podatak je zapravo identičan podatku o dimenzijama guma na vašem automobilu. Ako niste sigurni koje su dimenzije guma na vašem autu, jednostavno pročitajte taj podatak na vanjskoj strani gume. 

Automobilski lanci za snijeg
Odaberite lance za snijeg u skladu s dimenzijama guma vašeg vozila

Zapišite sve podatke i s tim podacima se zaputite u neku specijaliziranu trgovinu te po njima tražite odgovarajuće lance za snijeg. Dostupni su u različitim varijantama, a uvijek možete potražiti savjet prodavača kako bi vam objasnio prednosti i mane određenog modela.

Isprobajte postavljanje lanaca za snijeg za suhom

Postavljanje lanaca za snijeg na automobil po prvi put nekim vozačima može biti problematično. Dostupni su različiti modeli koji se na različit način postavljaju na automobil. Uz sve to, postavljate li ih prvi put tijekom nekog većeg nevremena i slično, napetost i stres će biti još veći i imat ćete i više problema da ih ispravno postavite nego što biste u uobičajenim okolnostima.

Video: Pravilno postavljanje lanaca za snijeg

Upravo zbog toga, stručnjaci savjetuju da se lanci za snijeg postave na kotače barem jednom tijekom suhog vremena. Tako ćete u miru, bez žurbe i stresa, lakše shvatiti način postavljanja i nećete imati problema s njihovom postavljanjem tijekom loših vremenskih prilika.

Testiranja autoopreme od strane neovisnih stručnjaka

Danas se na tržištu mogu pronaći automobilski lanci za snijeg raznih proizvođača. Vozačima se na prvu teško snaći u svoj toj gomili različitih modela, koji se osim po načinu postavljanja, razlikuju i po cijeni. Također, mnogi vozači pri kupnji autoopreme, vole istražiti koji modeli se najviše isplate, koji se najkvalitetniji i slično.

Upravo zbog toga, na internetu možete pronaći brojne testove autoopreme koju vrše neovisni stručnjaci i na temelju toga možete donijeti zaključak o kupnji. Ista je stvar i s lancima za snijeg za automobile koje također možete pronaći u brojnim testovima.

Slični postovi u toj kategoriji: