Zubni implantati predstavljaju nadomjestak izgubljenom zubu te su napravljeni od biokompatibilnog materijala titana. Zubi implantati se ugrađuju kirurškim putem u čeljust te se na njih stavlja protetska konstrukcija koja može biti zubna krunica (nadomjestak za jedan zub) ili zubni most (nadomjestak za više zuba). 

Zubni implantati
Zubni implantati predstavljaju nadomjestak izgubljenom zubu

Zubni implantat izgleda kao prirodni zub te ima funkciju prirodnog zuba. Sprječava propadanje preostale kosti i pomaže u očuvanju zdravih zuba i izbjegava njihovo brušenje. Također, vraća funkcije žvakanja, pijenja i normalnog govora. Izgleda lijepo i prirodno što korisniku vraća samopouzdanje i osjećaj slobode

Jeste li kandidat za ugradnju zubnog implantata?

Da biste bili kandidat za ugradnju zubnog implantata važno je da imate dobru, zdravu i kvalitetnu kost što se utvrđuje CT dijagnostikom i ortopanom. Čak i ukoliko nemate dobru i zdravu kost ili je uopće nemate, zubni implantati se mogu ugraditi uz pomoć:

  •  PRF protokola s augmentacijom vaše kosti ili nadogradnjom umjetne kosti u donjoj čeljusti  
  •  sinus lifta u kombinaciji s PRF protokolom u gornjoj čeljusti

Važno je znati da navedeni protokoli produljuju ugradnju zubnih implantata za 6 do 8 mjeseci kako bi se postiglo stanje kosti i tkiva pogodno za ugradnju.

Čekanje na ugradnju i jamstvo na zubne implantate

Važno je znati da se postavljanje zubnih implantata ne radi putem obveznog zdravstvenog osiguranja već ćete njihovu ugradnju morati platiti u nekoj od privatnih stomatoloških ordinacija ili klinika. Najprije je potrebno ugovoriti i napraviti pregled nakon kojeg će stomatolog osmisliti plan ugradnje. 

Ugradnja zubnih implantata se može čekati od nekoliko dana do dva tjedna. Pri jednoj posjeti je moguće ugraditi od 4 do 6 implantata u jednoj čeljusti nakon čega pacijent odlazi kući. Ukoliko vas brine trajnost, trebate znati kako je jamstvo na titanski dio doživotan. Jamstvo većinom daju proizvođači ili sam stomatolog, dok vanjski dijelovi poput zubne krunice, mosta, proteze ili ljuskice većinom imaju jamstvo od 5 godina. 

Sličnosti s pravim zubima

Kada ugradite zubne implantate, o njima trebate brinuti jednako kao o prirodnim zubima, dakle oralna higijena bi trebala biti na visokom nivou. Potrebno je redovno i detaljno održavati oralnu higijenu, kod implantanta ili ako imate ortodontski aparat, te minimalno dva puta dnevno četkati zube. Također, vrlo je bitno ići na redovite kontrole kod stomatologa, kako bi vaši zubni implantati što duže služili svojoj svrsi te kako biste očuvali prirodne zube i izbjegli dodatnu ugradnju i troškove.

Čitajte i sljedeći članak: Karijes je najčešći problem kod zuba

Slični postovi u toj kategoriji: