Iako se karijes smatra jednim od najučestalijih stomatoloških problema brojnih pacijenata, istraživanja su pokazala kako je prema učestalosti odmah iza njega granulom. Njega karakterizira promjena u tkivu koje se nalazi oko korijena zuba, a koja nastaje zbog različitih patoloških promjena u pulpi zuba. 

Do problema u pulpi zuba najčešće dolazi zbog neliječenog karijesa zbog kojeg je bakterijama omogućen ulaz u dentin zuba zbog čega dolazi do upale živca zuba. Propadanjem zubnog živca raste i broj bakterija i ostalih pategenih organizama koji uzrokuju upalu korijena zuba i tkiva oko samog korijena zuba. Neadekvatnim i nepravovremenim liječenjem granuloma ne dolazi tako samo do gubitka zuba već i do propadanja i gubitka kosti.

Moguće je izliječiti granulom

S obzirom da granulom zuba izaziva opsežnu upalu, njegovo liječenje temelji se na endodonskom popunjavanju zuba. Endodontsko liječenje granuloma provodi se rako da se najprije uklanja upaljena pulpa, zatim se čisti i oblikuje korijenski kanal koji se potom ispunjava i zatvara. 

Ovisno o složenosti i stupnju razvijenosti, njegovo liječenje može provoditi stomatolog ili specijalist endodoncije, a ukoliko je upala vrlo opsežna onda se liječenje provodi i kroz nekoliko dolazaka pacijenta u ordinaciju.

Endoskopsko liječenje granuloma je potpuno uspješjno.
Liječenje granuloma zuba provodi se tako, da se najprije ukloni upaljenu pulpu, a zatim se očisti korijenski kanal, koji se potom ispuni i zatvori.

Stomatološke kontrole su pola zdravlja

S obzirom na to da je liječenje granuloma iznimno složen posao, uspješnost ovog postupka ne može se utvrditi odmah, već tek nakon dužeg vremena bez simptoma poput:

  • Boli
  • Pomičnosti zuba
  • Otoka
  • Izostanka bilo kakvog upalnog procesa na tretiranom ili okolnim zubima

Ukoliko kroz duže vremensko razdoblje nema pojave navedenih simptoma, liječenje se smatra uspješnim. 

Posebnu uspješnost pokazalo je endodontsko liječenje granuloma uz pomoć suvremenih tehnologija kao što su laseri koji garantiraju gotovo potpunu uspješnost liječenja, za razliku od nesuvremenih instrumenata koji ponekad ne mogu u potpunosti očistiti uske korijenske kanale. Upravo je zbog svega navedenog vrlo važno redovito ići na stomatološke kontrole.

Rješenje stomatologa za ekstremne slučajeve

U slučaju vrlo agresivnog granuloma koji je u potpunosti oštetio zub i smanjio njegovu funkciju, potrebno je podvrgnuti pacijenta rekonstrukciji zuba. Naime, rekonstrukcijom zuba na oboljeli zub stavlja se zubna krunica ili zubna navlaka kojoj je svrha zaštita oboljelog zuba od lomova ili drugih vrsta oštećenja, ali i vraćanje normalne funkcije zuba. Sve kako bi pacijent mogao neometano jesti, piti i govoriti. 

O vrsti zubne krunice pacijent se dogovara sa svojim stomatologom koji će mu iznijeti sve moguće opcije i pomoći mu odabrati najbolju.

Granulom zuba naziva se još apikalni ili periapikalni granulom. To je upala zubnog tkiva, koja nastaje kao posljedica infekcije ili nekroze. Suvremene tehnologije omogučavaju potpuno liječenje granuloma.

Slični postovi u toj kategoriji: