Svi oni koji u jednom trenutku žele na internet postaviti svoje stranice, morat će registrirati domenu. Ona je ključ identifikacije, odnosno ona predstavlja ono što korisnik mora upisati u svoj preglednik kako bi mogao doći do vaše web stranice. Osim samog naziva, potrebno je odabrati i ekstenziju, odnosno onaj dio koji je od naziva odvojen točkom.

Prema toj ekstenziji određuje se je li neka domena globalna ili je pak riječ o nacionalnoj domeni neke zemlje. Pravilo je da mogu postojati samo dvije potpuno iste, odnosno one koje imaju isti naziv i ekstenziju. Zato se prije registracije treba obaviti provjera domene kako bi se utvrdilo je li ona slobodna i dostupna za registraciju.

Svi oni koji u jednom trenutku žele na internet postaviti svoje stranice, morat će registrirati domenu.

Jedinstven naziv i ekstenzija domene

Kao što je ranije navedeno, domena se sastoji od:

  • Naziva
  • Ekstenzije

Provjera domene na internetu je postupak u kojem će se usporediti jedno i drugo i u slučaju da je netko već registrirao baš identičnu kombinaciju koju i vi želite, vi to nećete moći napraviti. Tada imate više mogućnosti. U nastavku će biti opisano koje su to.

Provjerom domene do registracije

Ako vam je provjera domene pokazala da je netko već istu takvu kombinaciju registrirao, tada je potrebno da nešto zamijenite. U većini slučajeva, najjednostavnija opcija će biti da zamijenite ekstenziju. Mnogi se na početku odlućuju za onu najpoznatiju, odnosno .com ekstenziju, no upravo zbog svoje velike popularnosti, brojni nazivi u kombinaciji s njom su zauzeti.

Stoga, ako je primjerice zamijenite s nekom manje poznatom, npr. kao što su .info, .net i slične, provjera domene će vam dati pozitivan rezultat i moći ćete nastaviti postupak registracije.

Prvi korak pri registraciji domene

Provjera domene nije nešto što morate posebno obavljati, već se radi o obaveznom prvom koraku pri svakom pokušaju registracije domene putem neke tvrtke. Tako kada odaberete neku tvrtku i putem nje želite napraviti registraciju domene, prvi korak će biti provjera domene. Tek kada taj korak uspješno prođete, odnosno kada se uvjerite da netko prije vas nije registrirao istu takvu kombinaciju, moći ćete nastaviti s postupkom registracije.

Ako niste sigurni koju ekstenziju odabrati, a ako se planirate predstaviti isključivo domaćem tržištu, onda je možda najbolja opcija da se odlučite za hrvatsku nacionalnu domenu, odnosno onu koja ima .hr ekstenziju. Dostupna je u obliku naplatne i besplatne varijante te će biti odlična upravo u navedene svrhe.

Slični postovi u toj kategoriji: