Za pravilan rad organizma potrebno je u tijelo unositi kvalitetne i zdrave sastojke, a upravo omega 3 masne kiseline su jedan od njih. Dokazano je da pomažu organizmu i imaju razne pozitivne učinke na cijelo tijelo, od glave do pete. Upravo zbog toga omega 3 kiseline veoma su važne i trebali biste ih unositi u tijelo redovno.

Vrste omega 3 masnih kiselina

Nisu sve omega 3 masne kiseline jednake, već razlikujemo DHA (dokozaheksaensku kiselinu), ALA (alfalinolensku kiselinu) i EPA (eikozapentaensku kiselinu). Svaka od ovih kiselina nalazi se u različitim namirnicama i upravo zbog toga potrebno je jesti raznoliku hranu.

Omega 3 kiseline veoma su važne
Pozitivan učinak omega 3 masnih kiselina pronađen je i kod rada srca

DHA kiselina nalazi se u ribljim uljima i algama, a ALA koja je gradivni element za dobivanje EPA kiseline nalazi se u orasima, lanenom ulju i nekim drugim biljnim izvorima.

Pozitivne strane unošenja omega 3 u tijelo

Niz pozitivnih učinaka na organizam i tijelo koji su znanstveno dokazani trebali bi vam biti dovoljan razlog da započnete redovnu konzumaciju i pravilan unos omega 3 masnih kiselina u tijelo.

 • Rad mozga

  Prva stvar kojoj pomažu je rad mozga. Mnogi ljudi pate od lakšeg oblika depresije ili anksioznosti, a vjerovali ili ne upravo omega 3 može vam pomoći u rješavanju ovih problema. Osim toga ona se koristi i kao prevencija gubitka pamćenja ili slabljenja funkcioniranja mozga. 
 • Zdravlje očiju

  Još jedna pozitivna stvar konzumiranja DHA kiseline je zdravlje očiju. Ukoliko tijelu nedostaje ove kiseline koja je ujedno i jedna od glavnih molekula oku, može doći do problema s vidom ili očima.
 • Rad srca

  Pozitivan učinak omega 3 masnih kiselina pronađen je i kod rada srca. Redovitim konzumiranjem ovih kiselina možete smanjiti krvni tlak, povećati dobar kolesterol (HDL) i preventivno djelovati na pojavu ugrušaka u krvi.
 • Upale i kosti

  Zabilježena su i pozitivna djelovanja ovih kiselina na kosti, te pomažu kod raznih bolesti poput artritisa ili osteoporoze. Također, konzumiranjem ovih kiselina možete ojačati zglobove i povećati čvrstoću kostiju, a pomoći će vam i kod nekih kroničnih tjelesnih upala.

Ovo su samo neke od najvažnijih blagodati koje omega 3 daje tijelu, a redovnim konzumiranjem ovih kiselina vidjeti ćete napredak. Osim unošenja hranom, mogu se konzumirati i u kapsulama kao dodatak prehrani.

Slični postovi u toj kategoriji: