U posljednjih nekoliko godina, stomatologija je izrazito napredovala. Taj napredak je posebno vidljiv u raznim novim materijalima koji se danas koriste. Do prije nekoliko godina, stomatolozi su uglavnom postavljali samo crne plombe, a danas su zamijenjene s bijelima koje su izrađene od još boljeg i čvršćeg materijala.

Ortodontski aparat
Ortodontski aparat odabire se ovisno o planu ortodontskog liječenja i drugim čimbenicima

No, jedna stvar se tijekom svih ovih godina i dalje nije promijenila, već bi se moglo reći da se i pogoršala, a to je stanje u ustima mnogih ljudi. Brojni karijesi, kamenac i slično problemi su koje mnogi danas skrivaju. A razne nesavršenosti po pitanju zuba danas se zato lako mogu riješiti ortodontskim aparatom.

Što je ortodontski aparat

Ortodontski aparat je stomatološki dodatak koji fiksira zube u određeni položaj i s vremenom ih ispravlja. Dostupan je u dvije varijante:

  • Fiksni
  • Mobilni 

Najbolja opcija je svakako fiksni ortodontski aparat. Još je poznat i pod nazivom fiksna proteza. Služi kako bi se zubi koji su nepravilni s vremenom postavili u pravilan položaj. Valja napomenuti da ovdje nije samo riječ o estetskom pomagalu, već služi i kako bi popravio žvakanje, a i kao prevencija za dobivanje karijesa. Naime, kada su zubi pravilno postavljeni, puno je lakše obavljati higijenu zuba što će posljedično umanjiti pojavu karijesa.

Dijelovi fiksnog ortodontskog aparata

Fiksni ortodontski aparat sastoji se od više dijelova:

  • Bravice – postavljaju se na sjekutiće, očnjake i pretkutnjake
  • Prstenovi – postavljaju se na kutnjake
  • Luk – povezuje bravice i prstenove

Nekada su se najčešće koristili metalni ortodontski aparati, ali danas se se razvojem tehnologije u te svrhe sve više koriste i drugi materijali, kao što su keramika, plastika, akrilat i sl. Svi oni uglavnom nude i bolji estetski učinak pa ako želite i to riješiti, pogledajte alternativne materijale. 

Održavanje zubne higijene

Nakon što postavite ortodontski aparat, iznimno je važno redovito održavati zubnu higijenu. U suprotnom, hrana bi vam se mogla zaglavljivati što neće biti nimalo ugodno. Trebala si se koristiti mekana četkica za zube, a svakako je preporučljivo koristiti i zubni konac. Stomatolozi preporučuju pranje zuba iza svakog obroka, kod onih pacijenata koji su ugradili ortodontski aparat. 

10 najboljih savjeta za zdravlje zuba: Oralna higijena

Prehranu ne morate posebno mijenjati, ali u početku se savjetuje da smanjite konzumaciju tvrde vode, ali i da smanjite ili potpuno izbacite orašaste plodove i ljepljive slatkiše. A sve kako ne bi došlo do mogućeg pucanja ili odvajanja ortodontskog aparata sa zuba.

Slični postovi u toj kategoriji: