Plamenici predstavljaju specifičnu grupu proizvoda koja se koristi za razne namjene. Iako su poznati pod jednim imenom, koriste se u raznim industrijama, u domaćinstvima te se poneki modeli razlikuju u potpunosti po svojoj funkcionalnosti i principu rada. Primjerice, u kućanstvu se plamenici najčešće koriste kao izvor topline kod štednjaka na plin ili kod roštilja. Kada je riječ o njihovom korištenju u industrijske svrhe, teško je nabrojati sve namjene jer se koriste u jako mnogo različitih industrija. Plamenici se isto tako vrlo često upotrebljavaju i u kemiji.

Plamenici u kemiji

Plamenici su često upotrebljavaju u području kemije, odnosno gotovo su neizostavni dio svakog laboratorija. Glavna funkcija im je zagrijavanje određenih uzoraka. A oni su odlični upravo zbog toga što odlično održavaju temperaturu na istoj razini, što je iznimno bitno kod raznih kemijskih testiranja. Najčešće se koriste 4 vrste plamenika: Bunsenov, Tecluov, Mekerov i Daniellov. Bunsenov plamenik može razviti temperaturu od čak 1300 °C.

Nešto veće temperature mogu se postići pomoću Tecluovog i Mekerovog plamenika. No, kada je riječ o izuzetno velikim temperaturama koje bi plamenici trebali postići, onda je Daniellov svakako najbolji po tom pitanju. Naime, on može dati plamen koji će postići temperaturu do čak 2700 °C.

Plamenici u industriji

Plamenici se koriste i u raznim industrijskim granama. Vrlo se često koriste u zavarivačkoj industriji. Takvi plamenici također mogu postizati razne temperature pa se njima može vrlo precizno zavarivati. Vrlo su jednostavni za rukovanje te imaju jako dugi vijek trajanja.

Osim u zavarivačkoj industriji, plamenici su svoje mjesto našli i u raznim industrijama u kojima je potrebno razne materijale rezati, taliti, savijati i slično. Zbog iznimno visoke temperature koju oni mogu brzo razviti te zbog njihove mogućnosti održavanja te temperature, njima se mogu vrlo precizno obaviti takvi poslovi.

Plamenici koji se koriste u takve svrhe gdje je potrebno da razvijaju vrlo visoku temperaturu su obično smješteni u posebnom kućištu od aluminija ili su na neki način obloženi aluminijem. Upravo aluminij se pokazao kao odličan materijal koji može podnijeti visoke temperature, a ujedno je i lagan. Zato je upravo aluminij jedan od dijelova današnjih plamenika od kojih se očekuje duži rad pri visokim temperaturama.

Slični postovi u toj kategoriji: