Roštilj na ugljen često se referencira kao onaj pravi, klasični roštilj. Mnogi ljubitelji roštilja smatraju da je upravo to jedini pravi roštilj, s obzirom na kvalitetu i miris ispečene hrane. Taj miris dobiva se prilikom izgaranja drva i ugljena koji se koriste pri pečenju. Ostali tipovi roštilja, poput električnog ili plinskog nemogu dati hrani takav specifičan miris i okus.

Modeli

Na tržištu možemo pronaći nekoliko različitih modela pa se lako možemo odlučiti upravo za onaj koji nam najviše odgovara. Model koji je nekako najzastupljeniji je mali prijenosni roštilj. Upravo zbog te činjenice da je lako prijenosan je vrlo tražen. Na dvije ili tri nožice nalazi se dio u koji se stavljaju drva i ugljen, a na taj dio se onda postavlja rešetka. Na nožicama se nerijetko nalaze i kotačići pa se lako premješta s jednog mjesta na drugo. Neki modeli sadrže još i poklopac kojima se prekriva cijeli dio oko rešetke. Na taj način se hrana i brže ispeće jer vrući zrak cirkulira unutar poklopca i nema toliko rasipanja topline kao kad se peće na otvorenom.

Grill 7

Oni koji žele veliki roštilj na jednom mjestu uglavnom se odlučuju za velike zidane roštilje na ugljen (flamula.hr). Izrađuju se od raznih materijala i u pravilu su svi napravljeni na sličan način. U sredini se nalazi dio u koji se stavljaju drva i ugljen, a poviše postoji nekoliko udubljenja na koji se postavlja rešetka. Na taj način možemo rešetku postaviti blizu vatre, ali je i isto tako podignuti više ukoliko je vatra prejaka. Iznad rešetke nalazi se dugačak dimnjak koji osigurava da dim nesmetano izlazi i ne smeta prilikom pečenja.

Pravilno korištenje

Mnogi prilikom korištenja ovakvog roštilja često ponavljaju iste greške pa na kraju nisu zadovoljni s rezultatom. Jedna od grešaka je prebrzo postavljanje rešetke i pečenje hrane dok drva i ugljen još sagorijevaju. To dovodi do toga da često vatra zahvati hranu i ona pocrni. Stoga je bolje pričekati dok se sve razgori i vatra potpuno smiri kako bi se sve ravnomjerno ispeklo. Isto tako treba obratiti pažnju i na ugljen. On mora biti potpuno suh, inače će mu trebati puno duže vremena da se razgori. Kod roštilja koji imaju poklopac, nije ga preporučljivo često otvarati jer se na taj način puno topline raspršuje i potrebno je više vremena kako bi se hrana ispekla.

Slični postovi u toj kategoriji: