Kupnja prvog printera, bilo za osobnu upotrebu ili za manji ured, nije uvijek jednostavan zadatak. Postoji jako puno brandova i modela, kao i tipova pa je ponekad teško izabrati jedan za koji ćete biti sigurni da je pouzdan te da odgovara vašim potrebama. 

Neki se ljudi prilikom kupnje printera vode preporukama poznanika, neki kupe prema osobnom osjećaju dok neki jednostavno iznova i iznova kupuju isti model ili marku. Ipak, prije kupnje, najvažnije je naoružati se informacijama i znati što vam je točno potrebno te prema tome birati. 

Što je zapravo printer

Printer je periferni uređaj, odnosno stroj za stvaranje fizičkog ispisa dokumenta, fotografije ili crteža. On je jedan od najkorisnijih uređaja u poslovnom svijetu, a mnogima je jako koristan i u svakodnevnoj upotrebi. Prije kupnje printera, važno je biti upoznat s time da postoje dvije vrste:

  • Inkjet 
  • Laserski 

Printer kupujete ovisno o tome koje su vaše potrebe, odnosno ispisujete li tek nekoliko dokumenata mjesečno ili svakodnevno ispisujete veće količine papira. Također, u njega može biti uključen i fotokopirni aparat, skener te fax aparat, pa je korisno razmisliti o tome je li vam i jedan od tih dodatnih uređaja potreban

Printanje uz pomoć tinte

Inkjet printer proizvodi papirnatu kopiju vašeg kreiranog dokumenta raspršivanjem tinte na papir. Mogu se koristiti za ispis tekstualnih dokumenata i visokokvalitetnih obojenih slika. Kao potrošni materijal, ovakvi modeli koriste spremnike s tintom te su i sami printeri, ali i njihovi pojedinačni spremnici s tintom, relativno niskih cijena. 

Printer za stvaranje fizičkog ispisa dokumenta
Printer je jedan od najkorisnijih uređaja u poslovnom svijetu, a mnogima je jako koristan i u svakodnevnoj upotrebi.

Oni su manji i lakši od laserskih te su idealni za male prostore te mogu ispisivati na različitim vrstama papira. Ipak, ukoliko printate puno i često, možda bi vas mogli iznenaditi veliki troškovi ispisa uslijed brze potrošnje spremnika. 

Laserski ispis nudi brojne prednosti

Laserski printeri su strojevi koji tope prah tonera, odnosno koriste toner kao potrošni materijal. Laserski printeri ispisuju dokumente puno brže od inkjet modela a neki laserski modeli mogu ispisati i do 100 dokumenata u minuti. 

Koja je razlika između inkjet i laserskih printera?

Oni su također i skuplji, u odnosu na inkjet modele, ali dugoročno gledano, ukoliko često ispisujete veliku količinu dokumenata, laserski printeri imaju niži trošak ispisa po stranici, uz veću brzinu ispisa. Ako se dvoumite oko odabira marke i proizvođača, uvijek se isplati provjeriti različite recenzije na internetu kako biste saznali nešto više o pojedinim modelima iz iskustva drugih korisnika.

Slični postovi u toj kategoriji: