Podaci koje tijekom vremena prikupljamo na diskovima vrlo su nam vrijedni. To mogu biti razne fotografije, video materijali, glazbene datoteke, ali i važni poslovni dokumenti i slično. Također, svi volimo da jednom instalirane aplikacije i sve podešene postavke u operativnom sustavu ostanu uvijek takve, čak i ako moramo zamijeniti disk. Danas postoje različite vrste diskova, ali sve više se koriste SSD diskovi koji nude puno veću brzinu od HDD diskova.

Kako biste osigurali da jednostavno prenesete sve s jednog takvog na drugi, bez obzira morate li to napraviti zbog toga što mijenjate disk ili zato što je došlo do neke havarije, morate na vrijeme napraviti kloniranje SSD diska. To će vam kasnije uštedjeti puno muka i problema.

Glavni razlog za kloniranje SSD diska

Postoji dva glavna razloga za kloniranje SSD diska. Prvi i najčešći razlog je njegova zamjena. Ako vam je postojeći SSD disk postao premali po pitanju kapaciteta ili ako je oštećen, vjerojatno ćete u nekom trenutku poželjete promijeniti ga i kupiti neki većeg kapaciteta ili neki noviji model. 

Kako klonirati HDD/SSD na novi SSD

Kloniranje SSD diska će vam tako omogućiti da sve podatke sa starog prenesete na novi, a ujedno i da prenesete cijelo stanje sustava na drugi disk.

Izrada sigurnosne kopije podataka

Drugi razlog za kloniranje SSD diska je izrada sigurnosne kopije podataka, koju ćete onda imati spremljenu za slučaj da vam se disk ošteti pa ostanete bez podataka. To je odlična preventivna metoda i svakako se isplati redovito raditi sigurnosne kopije.

Kloniranje SSD diska da prenesete cijelo stanje sustava na drugi disk.
Kloniranje SSD diska će vam omogućiti da sve podatke sa starog prenesete na novi, a ujedno i da prenesete cijelo stanje sustava na drugi disk.

Napravljenu sigurnosnu kopiju morate imati pohranjenu na nekom drugom mediju ili negdje u oblaku kako biste u slučaju da dođe do kvara SSD diska mogli je jednostavno iskoristiti za povratak izgubljenih podataka.

Postupci za prebacivanje podataka s diska na disk

Dva su glavna načina za kloniranje SSD diska:

  • Uz upotrebu specijaliziranog softvera za tu namjenu
  • Uz upotrebu softvera dostupnog putem operativnog sustava

Danas postoji više različitih programa za kloniranje SSD diska koji se mogu preuzeti s interneta. Oni vam omogućuju da jednostavno odradite cijeli postupak, najčešće prateći nekoliko koraka. Neki od najpopularnijih takvih programa su EaseUS Todo Backup, Acronis True Image i Norton Ghost.

Kada je riječ o korištenju softvera koji je dio operativnog sustava, možete odabrati sljedeće. Ako koristite Windows, možete koristiti Windows Backup and Restore, a ako koristite Mac, možete koristiti Time Machine. Oba programa omogućuju vam da napravite sigurnosnu kopiju svih podataka na disku i da ih prebacite na drugi disk.

Slični postovi u toj kategoriji: