Memorijska kartica jednostavan je način za pohranjivanje velike količine podataka. Najčešće se koriste u mobitelima, laptopima i fotoaparatima ali mogu se koristiti i u kamerama, MP3 playerima, konzolama i sličnim elektroničkim uređajima koji nemaju dovoljno memorije u sebi.

Njihova je najveća prednost u tome što su male, što se sadržaj na njima uvijek može presnimiti i što se na njima podatci zadržavaju bez korištenja električne energije. Cjenovno su vrlo dostupne i mogu se nabaviti u svakoj trgovini elektronskom opremom i u online trgovinama.

Ako imate gadget u koji pohranjujete jako puno podataka memorijska kartica je najbolje rješenje za vas jer može pohraniti jako puno podataka, a u slučaju kvara uređaja, promjene mobitela i sličnih situacija vaši se podatci jako jednostavno prebacuju u novi uređaj.

Memorijske kartica za mobitel su „must have“ kartice za sve uzraste

Najkorištenije memorijske kartice, koje se često nazivaju flash karticama, su one koje spremaju podatke u mobilnom uređaju. Razlog tome je što su mobiteli trenutno najkorišteniji gadgeti na svijetu. Memorijske kartice za mobitel su jako male, ali bez obzira na njihovu veličinu količina materijala koja se može pohraniti na njih je ogromna. 

Znate li kako funkcionira memorijska kartica za mobitel? Ona je jako važna za vaš mobitel jer:

  • povećava njegovu efikasnost 
  • sprječava zagušivanje memorije uređaja velikom količinom podataka
  • omogućuje pohranu više podataka

Inače bi pretrpavanje usporilo mobitel i uskratilo vam užitak njegova korištenja, a ovako se podatci stavljaju na karticu. Postoji mnogo vrsta memorijskih kartica za mobilne telefone, a najpoznatija je micro SD kartica. Ona se koristi za pohranu podataka na mobilne telefone, ali i za tablete. 

SD kartica je svjetski standard za pohranu podataka

Najrašireniji standard za prijenosnu pohranu podataka su SD kartice čiji naziv SD stoji za Secure Digital tj. sigurno pohranjivanje digitalnih podataka.

Video: Kako izbrati SD kartico in kaj pomenijo kratice na njih

Ove kartice malih dimenzija (32 x 24 x 2) u sebi sadržavaju flash memoriju, kontroler i ostale komponente potrebne za rad. SD kartica na sebi ima i poseban prekidač koji onemogućuje korisnike uređaja ili kartice da slučajno obrišu spremljeni sadržaj ili da ga prekriju drugim sadržajem što će uzrokovati nepovratno nestajanje prvotnog sadržaja.

Micro SD kartice

S obzirom na to da se ovako velika SD kartica nije mogla implementirati u jako velik broj uređaja proizvođači SD kartice osmislili su micro SD karticu čije su manje dimenzije otvorile potpuno novi put u pohrani podataka.

Micro SD kartice
Micro SD kartice za telefon

Njihova veličina 15 x 11 x 1 pristaje u sve manje uređaje, od mobitela do drugih uređaja. Velika prednost ovakvih kartica je u tome što sadrže jako veliku količinu podataka, a cijenom su vrlo povoljne.

Klonirajte SSD disk i spasite se mogućih problema. Jednostavno prenesete sve s jednog takvog na drugi, bez obzira morate li to napraviti zbog toga što mijenjate disk ili zato što je došlo do neke havarije. Čitaj više …

Slični postovi u toj kategoriji: