Bavljenje pčelarstvom iznimno je zahtjevno te osim mnogo vremena i truda iziskuje i adekvatnu pčelarsku opremu. Pčelarska oprema ne sastoji se samo od zaštitne opreme za pčelare, već i od raznih uređaja koji pomažu pčelarima u brizi za njihove pčele te u proizvodnji meda i njegovih pripravaka. 

Jedan od takvih, pčelarima iznimno korisnih uređaja je i pčelarska vaga koja je neophodan dio opreme za sve pčelare. I to posebno za one koji moraju točno znati kada ispaša počinje, a kada završava kako bi mogli u pravo vrijeme premjestiti pčelinjak na neko drugo mjesto ili početi vrcati u zatvoreni med kada je unos prestao.

Važnost praćenja ispaše

Praćenje ispaše vrlo je važan proces prvenstveno zbog toga što svako kašnjenje ili preuranjeni rad na pčelinjaku uvelike utječe na visinu prihoda pčela, ali i na potencijalno jako rojenje na kraju ispaše. Upravo zbog toga, pčelarska vaga pčelarima omogućuje uvid u tijek događaja kako ne bi morali svakodnevno otvarati košnice i provjeravati u kojoj fazi je cjelokupni proces. Pčelarska vaga tako pčelarima daje iduće podatke:

  • Je li ispaša počela
  • Traje li ispaša
  • Je li ispaša završila
  • Koliki je prosječni dnevni unos

Moderni dodaci za pčelarske vage

Osim što pčelarske vage vlasniku daju podatak o prosječnom dnevnom unosu meda u košnicu, one su vremenom postale vrlo sofisticirani uređaji pa tako nude brojne funkcije. Jedna od inovacija je svakako i digitalno bežično slanje podataka o prinosu koje pčelarska vaga šalje vlasniku na njegov mobilni telefon. 

Pčelarska vaga - prikaz ugradnje
Prikaz ugradnje pčelarske vage

Osim toga, moderne pčelarske vage u sebi imaju ugrađene senzore pokreta za pčele, ali i vanjske senzore koji onemogućuju krađu košnica ili cijelog vozila na kojem se nalaze. Ovakvi senzori dio su alarmnog sustava pa imaju i alarme koji se pale kod svakog nedopuštenog pomicanja košnica.

Praćenje atmosferskih prilika važno za pčelare

Uz karakteristične podatke o količini prinosa te GPS lokacijama pčelinjaka, današnje pčelarske vage imaju i senzore koji vlasnicima šalju podatke o atmosferskim prilikama u pčelinjaku kao što su temperatura pčelinjaka i mjerenje vlažnosti u pčelinjaku.

Uvidom u navedene atmosferske prilike vlasnik pčelinjaka može dobiti vrijedne podatke na temelju kojih može procijeniti jesu li vrijeme i mjesto na kojem se nalazi pčelinjak adekvatni za stvaranje mednih prinosa. Iz svega navedenog se može zaključiti kako je pčelarska vaga odličan dodatak za svakog pčelera koji nudi brojne prednosti.

Slični postovi u toj kategoriji: