Ukoliko se upuštate u lovačke vode, važno je biti upućen u to koja oprema vam treba, koliko ona košta, u kojim uvjetima se koristi i slično. Za noćni lov ili lov tijekom vremena snižene vidljivosti kakvo je primjerice maglovito vrijeme koristi se noćna optika. Ona služi pojačavanju slabog svjetla iz prirode, a dijeli se na aktivnu i pasivnu.  Uz pravu opremu, imat ćete puno više uspjeha pa dobro provjerite što se sve nudi na tržištu.

Razlike među pojačivačima svjetla za lov

Noćna optika - termovizijski ciljnik
Noćna optika – termovizijski ciljnik

Kada govorimo o pojačivačima svjetla, važno je znati kako je noćna optika koja omogućuje pojačavanje prirodnog svjetla jeftinija verzija. Naime, danas na tržištu postoji i noćna optika koja koristi drugu tehnologiju, tzv. termalne uređaje koji za uočavanje objekta u situacijama smanjene vidljivosti očitavaju toplinu tijela i i/ili objekta. Ovakvi modeli nešto su višeg cjenovnog ranga, a njihova cijena seže i do 8000 eura. No, ipak od njih možete očekivati odlično osvijetljnost tijekom lova noću.

Koju noćnu optiku odabrati

Već je rečeno kako postoji aktivna i pasivna noćna optika. Aktivna koristi IC osvjetljivač (svjetlosnog spektra od 700 nm do 1000 nm), dok pasivna ne koristi takvu tehnologiju zbog čega je i teže uočljiva jer ne koristi IC osvjetljivače, odnosno ne emitira infracrveno svjetlo.

 Osim lovaca, aktivnu noćnu optiku koriste policija i ostale sigurnosne službe. Slika koja se dobije uz pomoć IC osvjetljenja je veće rezolucije nego kod one koja koristi samo prirodnu svjetlost.

Pročitajte i sljedeći članak o pčelarskim vagama s naslovomPčelarska vaga za pomoć pri bavljenju pčelarstvom“.

Asortiman za lov u specijaliziranim trgovinama

Ukoliko ste započeli s informiranje o lovačkoj opremi, u kategoriji lovačke optike je velik broj proizvoda, odnosno pomagala koji mogu pomoći u lovu poput:

  • dvogleda
  • daljinomjera
  • noćne optike (termovizijski ciljnici, termovizijsko monokulari)
  • infracrvene optike
  • pribora 
  • ostale prateće opreme za lov

Pri odabiru dvogleda za lov, odnosno teleskopa koji daje jasnu sliku i osigurava dobru vidljivost u uvjetima smanjenog osvjetljenja, stručnjaci savjetuju da se najprije provjeri je li on višenamjenski i pritom zaštićen gumom koja ga čini otpornim na udarce, što je u lovu vrlo bitno. 

Također, vrlo je važno odabrati dobru noćnu optiku koja uvelike pomaže u uočavanju lovine. Odabir ovisi o tome bavite li se lovom profesionalno ili amaterski te koliki budžet imate, s obzirom da se cijena ove vrste opreme za lov penje i do nekoliko tisuća eura, što svakako nije malen iznos koji je potrebno izdvojiti. No, za prave lovce i one koji se time redovito bave, iznos je zasigurno lako opravdati.

Slični postovi u toj kategoriji: