Svaki vlasnik limenog ljubimca zna da je pola dobrog izgleda auta, bez obzira na njegovu starost, u njegovoj čistoći i urednosti. U neku ruku, automobil je samo prostorija na kotačima, pa se, na isti način na koji čistite i usisavate dnevnu sobu, treba ponekad posvetiti i automobilu. Jedina razlika je što je automobil, za razliku od prostorije, pun nezgodnih, malih i uskih prostora do kojih je teško doći krpom i usisavačem. Stoga su sva pomagala koja omogućuju brže i lakše čišćenje te jednostavnije održavanje automobila veoma dobrodošla u životu svakog vlasnika automobila, primjerice kao što su gumeni tepisi za auto.

Gumeni ili tekstilni tepisi za auto

Iako svaki novi automobil dolazi sa setom auto tepiha, kupujete li rabljeno vozilo to možda neće biti slučaj. S druge strane, možda su se vaši stari tepisi istrošili ili pokidali, ili jednostavno za svojeg limenog ljubimca tražite neku bolju alternativu. Bilo kako bilo, ako ste u potrazi za novim tepisima, prvo pitanje koje se postavlja je hoće li to biti za gumeni tepisi za auto ili tekstilni. Iako i jedna i druga vrsta imaju svoje prednosti i mane, gumeni tepisi za auto uobičajeno su češći u automobilima zbog nekoliko razloga.

Gumeni tepisi za auto

Tekstilni auto tepisi nezgodni su za održavanje jer zahtijevaju nešto više pažnje – aspekt u kojemu su gumeni tepisi zasigurno bolja opcija. Iako su nešto ugodniji na dodir, taj plus tekstilnih tepiha teško da će opravdati težinu uklanjanja mrvica, soli, blata i mrlja sa njih. A to je proces koji se kod gumenih tepiha za auto može odraditi u nekoliko minuta, bez usisavača ili drugih pomagala.

Tepisi po mjeri

Još jedna pozitivna strana gumenih tepiha za auto je njihovo vrlo jednostavno prekrajanje. U slučaju da ne možete naći gumeni tepih pravog oblika i veličine, s obzirom da oblik varira od auta do auta, jedna opcija svakako su i univerzalni tepisi, koji se mogu nabaviti u svakoj boljoj trgovini. Univerzalne tepihe krojite sami, pa uz malo truda lako možete stvoriti tepih savršena kroja. Takvi tepisi često dolaze s pomoćnim nacrtima i perforacijama za rezanje, koji će maksimalno olakšati cijeli proces, a cjenovno su vrlo prihvatljivi za svaki budžet.

Gumeni tepisi za auto

S druge strane, mnoge trgovine specijalizirane za auto dijelove često u asortimanu imaju i razne vrste gumenih tepiha, a prema potrebi gumene tepihe za vaš auto također mogu naručiti i od proizvođača. Ipak, ta opcija nešto je skuplja od univerzalnih tepiha, a ako je tepihe potrebno naručiti također postoji period čekanja do isporuke, koji svakako treba uzeti u obzir.

 

Jednostavno održavanje

Kako smo već ranije spomenuli, gumeni tepisi za auto općenito su popularniji od onih tekstilnih, jer su neusporedivo jednostavniji za čišćenje i održavanje. Jednostavni su za pranje, jer ih je potrebno samo isprati vodom, što možete učiniti tijekom pranja auta. Uz to, ne upijaju vodu pa nije potreban period sušenja, a tijekom mokrih perioda godine, bilo da se radi o kiši ili snijegu, ne morate brinuti o razvijanju plijesni u automobilu. S duge strane, za micanje mrvica i blata, gumene tepihe potrebno je samo otresti.

Konture i uzorci na tepisima odlični su za zadržavanje vode i prljavštine na površini tepiha te smanjuju mogućnost prodiranja prljavštine u unutrašnjost automobila na minimum. Iako su klasični gumeni tepisi za auto crni, moguće ih je naći i u drugim bojama. No, bez obzira na boju, gumeni tepisi za auto neće se zaprljati trajno, osim ako su u doticaju s jakim kemikalijama, što znači da tepisi izgledaju kao novi nakon svakog pranja.

Gumeni tepisi i za prtljažnik

Osim gumenih tepiha za auto koji se postavljaju u podnožju sjedala automobila, svoj automobil također možete nadograditi gumenim tepihom koji se postavlja u prtljažnik. Osim univerzalnih, gumeni tepisi za prtljažnik mogu se izraditi i po mjeri. Ovakvi tepisi odlična su ideja za sve koji u automobilu često prevoze stvari koje mogu uzrokovati nered, bilo da se radi o blatu, mrvicama ili curenju. S druge strane, gumeni tepisi za prtljažnik zgodni su i za automobile s velikim prtljažnikom spojenim s kabinom, u kojima se često prevoze kućni ljubimci.

Iako dolaskom toplog vremena treba obratiti pozornost na temperaturu gumenog tepiha, s obzirom da se površina tepiha na visokim temperaturama može ugrijati do vrlo neugodnih temperatura. Uz sve pozitivne strane, lako čišćenje i održavanje gumenih tepiha za auto, ali i jednostavno pronalaženje tepiha odgovarajuće veličine po vrlo pristupačnim cijenama (withcar.hr), gumeni tepisi za auto odličan su odabir za svakog limenog ljubimca.

Slični postovi u toj kategoriji: