Odabir LCD monitora

Prije odlaska u kupnju, veoma je važno da znate za što vam je potreban monitor. U slučaju igranja igrica, najvažnije je da monitor ima što brže osvježavanje slike, dok ćete za grafički dizajn birati monitor koji posjeduje puno više boja i ima odličnu osvijetljenost. Ovo su neke od stvari na koje morate obratiti najviše pozornosti.

Vrsta LCD zaslona

Postoje 3 najpoznatije vrste LCD zaslona, a to su:

  • TN – Twisted nematic
  • IPS – In plane switching
  • VA – Vertical Alignment

Svaka od ovih vrsti ima svoje prednosti i mane, te određenu cijenu. TN LCD monitor je najstarija vrsta panela, a njihova prednost je zasigurno najveća brzina osvježenja i najniža cijena. IPS ekrani koriste se i u raznim mobitelima, a nude odličan prikaz boja iz svih kuteva gledanja. VA panel ima najbolji omjer kontrasta.

Kupnja LCD monitorja
Prije odlaska u kupnju, veoma je važno da znate za što vam je potreban monitor.

Servis računala i laptopa

Monitori su samo prikaz slike s računala, a u računalima se nalazi pravi stroj. Računala i laptopi su sastavljeni od raznih komponenti, te se kroz godine korištenja nerijetko javljaju kvarovi. U slučaju da bilo kakvog problema, potreban vam je servis računala, gdje će se dotrajala komponenta zamijeniti i kompjuter vratiti u funkciju. 

Najčešći kvarovi računala

Prema iskustvima, servis računala i laptopa najčešće popravlja kvarove hard diska, a u manjim postotcima javljaju se i kvarovi procesora, grafičke kartice, ram memorije ili matične ploče. Naravno, što je računalo starije, to će i servis računala biti češći, jer se s godinama komponente istroše.

Redovan servis računala

Kako bi spriječili kvarove veoma je važan redovan servis računala. On podrazumijeva:

  • čišćenje računala od prašine
  • pregled ispravnosti ventilatora i napajanja
  • softversko čišćenje računala

Slični postovi u toj kategoriji: