Svaki stroj sastoji se od nekoliko najbitnijih dijelova, koji su neophodni za njegov pravilan rad. Jedan od dijelova koji se često spominje u strojarstvu je navojno trapezno vreteno, dio stroja koji izgleda poput dugačkog vijka. Njegova zadaća u strojevima je pretvoriti gibanja iz vrtnje u pravocrtno gibanje. U današnjem tekstu detaljnije ćemo vam objasniti princip rada, upoznati vas s nekim vrstama, te reći gdje možete nabaviti sve vrste koje su vam potrebne.

Trapezno navojno vreteno

Jedan od najkorištenijih sustava za linearni prijenos u CNC stroju je trapezno navojno vratilo. Veoma je bitno da je vreteno što kvalitetnije, kako bi imalo što veću snagu. Snaga je neophodna kod CNC stroja, jer omogućuje lakšu obradu materijala, te veću dugotrajnost.

Trapezno navojno ili kuglično vreteno

Postoji niz prednosti u odnosu na druge oblike vretena, a neke od njih su: odlična snaga,  brzina obrade i niska cijena u odnosu na neke druge oblike. Postoje i neke mane ovih vretena, a to su nešto veće trenje, trošenje, te moguće vibracije prilikom rada. Kako bismo obradili temu u potpunosti transparentno, spomenuti ćemo i kuglično vreteno, koje je dosta slično trapeznima.

Kuglična vretena

Izgledom jako sliči trapeznom, no glavna razlika je što se uklanja trenje klizanja, a koristeći kuglice znatno smanjuje trošenje i trenje. Kuglično vreteno je skuplja varijanta i zahtjeva puno veću brigu.

Smanjeno trenje i trošenje ima svoje prednosti i mane. Mana je što je trenje toliko smanjeno, da ne može kočiti samo. Svakako prednost u odnosu na prethodna vretena koja smo spomenuli je manje buke, brz rad i jako dugački rok trajanja.

Zupčasta letva ili prijenos sa zupčastim remenom

Iako se najčešće koristi vreteno, postoji mogućnost korištenja i zupčaste letve. Ona će pogonsku energiju pretvoriti u linearnu, a osigurat će brzinu, produktivnost i malo vremena potrebnog za održavanje. Nedostatak je nešto smanjena snaga i preciznost.

Veoma slične prednosti i mane ima i prijenos sa zupčastim remenom. Zbog ekstremnih brzina koje nudi u radu, ono je najbolji odabir, jer ima i precizniji rad od zupčaste letve, te je jeftiniji. Gubitak snage ne predstavlja problem, jer je produktivnost puno veća.

Ako vam je potrebno trapezno navojno ili kuglično vreteno, tada možete posjetiti web trgovinu tuli.hr. Širok asortiman raznih proizvoda pobrinut će se da pronađete sve što vam je potrebno, bilo da se radi o ležajevima ili vretenima. Ako tražite određeni element prema oznakama, možete se poslužiti s tražilicom i tako si znatno umanjiti vrijeme potrebno za pronalazak proizvoda. Dodajte sve potrebne stvari u košaricu i izvršite narudžbu.

Slični postovi u toj kategoriji: