Stiglo nam je ljeto, a s njim i sve ljetne zanimacije kojima se bavimo kada temperature narastu i preko strmoglavih trideset stupnjeva! Jedna od najzabavnijih aktivnosti u kojima možete sudjelovati u ovom periodu jest kupanje – oni koji su na moru uživaju u slanoj vodi, a ostatak koristi bazene ili posjećuje toplice. 

Ako ste netko tko voli kupanje u bazenu, a ne želite svako malo plaćati ulaznice za toplice i slične aktivnosti, bilo bi najbolje da uložite novce u samostojeći montažni bazen koji možete izvaditi iz garaže i napuniti kad god vam paše te onda ostatak ljeta uživati u njemu.

Današnja tema su samostojeći bazeni za okućnicu te savjeti za kupovinu, održavanje i korištenje istih. Krenimo odmah s temom kupovine!

Kako kupiti idealni samostojeći bazen?

Postoji nekoliko stvari na koje morate paziti prilikom kupnje bazena.

Uzmite u obzir veličinu.

S obzirom na to koliko osoba planira biti u bazenu odjednom, ali i s obzirom na količinu slobodnog prostora kojeg imate na raspolaganju, bilo bi dobro da uzmete metar u ruke i razmislite o tome kolika veličina dolazi u obzir.

Samostojeći bazeni održavaju se jednostavno
Samostojeći bazeni sa nadstrešnicom

Dodatna veličina koju valja proučiti jest visina – visina je jako bitna, a mnogi ju ne uzmu u obzir jer misle da je dovoljno proučiti volumen bazena. Visina strana će regulirati to mogu li djeca komotno koristiti bazen ili ne. Samostojeći bazeni mogu imati ljestve, u slučaju da su viši.

Okrugli, prizmasti ili kvadratni bazen?

Okrugli bazeni najpraktičniji su za čišćenje i obično najugodniji za korištenje s obzirom na to da nema grubih rubova. Kvadratni bazeni su najčešći izbor jer su stabilni, a mogu dobro stajati uz neki zid ili rub. Prizmasti bazeni zbog pozicije šipki pak imaju najveću stabilnost, ali i nešto kompliciraniju montažu.

Video: Samostojeći bazeni Steel Pro™ MAX

Dodaci?

Postoje bazeni koji imaju razne dodatke za držanje pića i ostalog pribora, ali i oni koji imaju razna sjenila koja vas mogu zaštititi od invazivnog sunca. Ispušni ventil definitivno je nešto što biste trebali tražiti kod montažnog bazena, s obzirom na to da će punjenje i pražnjenje biti puno brže. Svakako je dobro kupiti bazen koji dolazi sa zaštitom za vodu te se može prekriti materijalima po mjeri.

Viseće mreže jedan su od najboljih dodataka koje možete kupiti za uživanje uz bazen. Na njima ćete se zaista moći opustiti nakon napornog plivanja.

Šipke ili bez šipki?

Samostojeći bazeni mogu biti stabilni bez šipki samo ako su okrugli – nemojte uzimati pravokutne verzije ako nema šipki. Kroz neko vrijeme, tvrdi materijal na stranama se opusti pa voda krene curiti.

Pročitajte sljedeći članak: Olakšajte si obradu zemlje frezom za zemlju

Svi koji se na bilo koji način bave obradom zemlje, bez obzira o kojoj veličini zemljišta govorimo, znaju koliko taj posao može biti naporan te koliko vremena može zahtijevati. Upravo kako bi se olakšalo obrađivanje zemlje, stručnjaci su dizjanirali frezu za zemlju koja svojim performansama uvelike olakšava ovaj proces.

Održavanje i korištenje samostojećih bazena

Samostojeći bazeni održavaju se jednostavno – treba ih dobro čistiti, dobro prekriti i svakako izbjegavati trenje između bazena i hrapavih podloga koje bi ga mogle oštetiti. Pri kupovini provjerite dolazi li s bazenom pribor ili ćete sami morati kupovati isti.

Slični postovi u toj kategoriji: