Kada zamislite tipičnu dnevnu sobu, jedna od prvih stvari koja vam padne napamet vjerojatno je udobna i meka sofa. Sofe su s pravom postale centar dnevne sobe – bilo da se radi o prijateljskom ili obiteljskom druženju ili jednostavno o drijemanju nakon ručka – sva ta događanja vjerojatno će se odviti upravo na sofi. Velike ili male, pune jastuka ili s mnogo prostora za sjedenje, sofe su se nametnule kao krunski dragulj dnevne sobe, ali i mnogih drugih prostora.

Duga povijest sofe

Povijest sofe po nekima seže još u doba egipatskih faraona, koji su se obožavali odmarati u njima. Sama riječ sofa dolazi od arapskog “suffah”, koji je izvorno označavao drvenu klupu prekrivenu mekim jastucima i dekama. S obzirom na svoju dugu povijest, sofa je od izvornika doživjela mnoge preinake i modernizacije, istovremeno čuvajući osnovnu ideju – pružanje mjesta za kratki odmor i druženje u domu. Za razliku od kauča – koji potječe od francuskog “couche”, i popularizirana je tijekom viktorijanske ere – sofa iza sebe skriva dugu tradiciju, koja u neku ruku bilježi i promjenu u načinu života. Od prvih, jednostavnih i lakih sofa do današnjih sofa sa mnoštvom skrivenih aduta, put kroz povijest bio je dug i pun promjena.

Moderna sofa za moderna vremena

Današnja sofa gotovo pa je ne poveziva sa onime iz prošlosti. Osim različitih veličina, kao što su dvosjedi, trosjedi i slično pa sve do kutnih sofa koje može koristiti šest ljudi, sofe se danas mogu pronaći i s mnogim dodatcima, što je i očekivano s obzirom na mnoštvo uloga koje danas imaju. Pobornici drijemanja u dnevnom boravku oduševljeni su sofama s dubljim sjedalom i mehanizmom za izvlačenje koji običnu sofu pretvaraju u priručni krevet – što je značajka također zgodna i za manje prostore i nenadane goste. Tako dobro nam koriste i regali za dnevni boravak.

Poneke sofe umjesto mehanizma za razvlačenje u dijelu skrivaju i prostor za odlaganje, odličan za štednju prostora. Osim toga, često se mogu pronaći i “relax” mehanizmi koji omogućuju da se sjedalo postavi u položen položaj istovremeno otvarajući naslon za noge, što omogućuje uživanje u polu-ležećem položaju za više ljudi istovremeno. Također, danas se umjesto deka i jastuka na drvenoj klupi, sofe mogu pronaći u mnoštvu izvedbi i materijala, koji su pogodni za razne prostore, od običnih dnevnih soba do službenih prostorija. Zanimljiva povijest otkriva kako se jedna običan i pomalo priprost komad namještaja pretvorio u nezaobilazan centar za druženje i opuštanje u domu.

Prečitajte i kako se koristi MSM bio i zašto!

Slični postovi u toj kategoriji: